Prihvaćeno drugo projektno izvješće

Dana 30.9.2022. i 11.1.2023. održani su sastanci projektnog tima s kolegama iz Europske svemirske agencije (ESA) povodom izrade drugog projektnog izvješća o provedenim istraživanjima te do sada ostvarenim rezultatima u okviru projekta “Automatsko praćenje poljskog jasena metodama daljinskih istraživanja podacima programa Copernicus”.

Izrađeno Izvješće obuhvatilo je istraživanja te ostvarene rezultate u razdoblju od 31.3.2022. do 30.11.2023. godine, od kojih su najvažniji za istaknuti arhitekturu, dizajn i razvoj programa RS4EST te dodatno terensko prikupljanje prostornih podataka o stanju šuma poljskog jasena od strane Hrvatskih šuma d.d. potrebnih za provedu istraživanja i razvoj i validaciju programa RS4EST. U navedenom razdoblju također su održani brojni sastanci projektnih partnera u svrhu razvoja prototipa algoritma i programa za automatsko praćenje šuma poljskog jasena temeljem naprednih metoda daljinskih istraživanja upotrebom svemirskih tehnologija, koji će omogućiti prikupljanje točnih i aktualnih prostornih podataka o stanju jasena.

Izrađeno izvješće, kao i dostavljene isporučevine, na sastancima projektnih partnera i predstavnika ESA-e su odobreni te se sukladno projektnom ugovoru očekuje isplata drugog dijela ugovorenih bespovratnih sredstava za provedbu projektnih aktivnosti i zadataka.